15 dagen retourrechten
op uw gemak beoordelen
Veilig achteraf betalen
Bezorging voor €7,95-
 • Home   »
 • Juiste dakdragers

Hoe kies ik de juiste dakdragers?

Het kopen van de juiste dakdragers is soms een lastige klus en wij willen u daarbij zo goed mogelijk helpen. Hieronder leggen wij uit hoe u stapsgewijs de juiste selectie krijgt .

VraagHoe gebruik ik de dakdrager zoekfilter?

Door het zo volledig mogelijk invullen van de oranje filter "Filter voor het invullen van de juiste dakdragers" op onze homepage, krijgt u direct de passende dakdragers zichtbaar. Hierin kunt u alle informatie over uw auto invullen, zoals het model auto, type auto, bouwjaar en daktype. Wanneer u deze kenmerken van uw auto doorgeeft zoekt de filter de perfect passende dakdragers voor uw auto, die u vervolgens simpel kan bestellen.

Zoals u ziet is er een verschil tussen het automerk, automodel en autotype. Het model auto is een bepaalde auto gemaakt door een fabrikant. Het type auto is een specifieke uitvoering van het automodel. Een voorbeeld: de Audi A4 Avant. In dit voorbeeld is Audi het automerk, A4 het model auto en Avant het type auto. Het is belangrijk om het verschil tussen uw automerk, model auto en type auto te weten om  de juiste dakdragers te kunnen bestellen.

Wij begrijpen dat misschien niet iedereen weet uit welk bouwjaar zijn of haar auto komt of om welk daktype het gaat. Daarom zetten wij alles duidelijk op een rijtje zodat u zeker weet dat u de goede dakdragers koopt. De gegevens van uw auto vindt u op de website van de RDW, maar wij zullen u stap voor stap begeleiden wáár in het overzicht u de juiste informatie vindt voor het uitkiezen van uw nieuwe dakdragers.

Heeft u toch nog een vraag over het selecteren van de geschikte dakdragers? Of een opmerking over deze uitleg? Voor alle vragen over dakdragers, daktypen en informatie over uw auto kunt u ons telefonisch bereiken op nummer 088 – 012 09 14 of in de chatfunctie op de website. Of stuur een e-mail en voeg een foto van uw auto(dak) toe. Zo kunnen wij u nóg beter helpen bij het beantwoorden van uw vraag.

VraagWelk merk en model auto heb ik?

Het automerk en automodel staat op uw kentekenbewijs of kentekencard van de RDW. Op het oude kentekenbewijs staat achter D.1 Merk en achter D.3 Handelsnaam, waarvan het laatste uw model auto aangeeft. Op de nieuwe kentekencard van de RDW staat ook achter D.1 Merk. Maar hier staat Handelsbenaming (type) achter D.3 in plaats van Handelsnaam. Laat u hierdoor niet verwarren. De RDW bedoelt hier het model auto en niet het type auto.

U kunt uw gegevens ook vinden aan de hand van uw kenteken op de website van de RDW. De link naar deze website vindt u hierboven. Vul het kenteken van uw auto in op de RDW website en u krijgt een gedetailleerd overzicht van alle gegevens van uw auto. In het eerste tabblad Basis vindt u onder het kopje Algemeen het automerk en welk model auto u heeft. Onderdeel D.1 geeft uw automerk weer en onderdeel D.3, Handelsbenaming, geeft uw automodel weer.

VraagWat voor type auto heb ik?

Het selecteren van het juiste type auto is ook van belang voor het kopen van de goede dakdragers. Het vinden van het juiste autotype kan lastig zijn omdat de RDW, uw autodealer en andere instanties soms een andere benaming gebruiken voor uw auto type. Een voorbeeld: de BMX X3. Volgens de RDW is dit een stationwagen, maar de BMX X3 wordt in webshops ook als 5 deurs of SUV getoond. Waar vindt u informatie over uw auto type? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een 3 deurs, sedan en avant?

Voor de juiste informatie over het auto type gaat u naar de website van de RDW voor het raadplegen van voertuiggegevens. De juiste link naar de website van de RDW vindt u bovenaan deze pagina. Vul hier uw kenteken in en u krijgt een volledig overzicht van de specificaties van uw auto. In het eerste tabblad Basis vindt u onder het kopje Algemeen en bij onderdeel J het Carrosserietype. Dit is het type auto. Hier staat bijvoorbeeld Sedan, Stationwagen, Hatchback of MPV (Multi-Purpose-Vehicle).

Het kan voorkomen dat uw carrosserietype niet in onze filter staat, maar dat u alleen de keuze heeft tussen een 3 deurs en 5 deurs autotype. Als dit het geval is gaat u in het overzicht van de RDW naar het derde tabblad Technisch. Hier vindt u het kopje Eigenschappen. Bij onderdeel S.1 vindt u informatie over het Aantal zitplaatsen. De RDW telt alleen het aantal passagiersdeuren, maar rekent uw achterklep niet mee als “deur”. Geeft de RDW aan dat uw auto over 2 zitplaatsen beschikt, dan selecteert u het autotype 3 deurs op onze website. Geeft de RDW aan dat uw auto over 4 zitplaatsen beschikt, dan selecteert u het type 5 deurs in de filter.

In de filter op onze website kunt u een van onderstaande typen auto’s selecteren:

 • Bestel: een bestelauto is bedoeld voor het vervoeren van goederen en spullen, en is te herkennen aan een grote laadruimte aan de achterzijde van de auto.
 • Compact: een compact auto is een kleinere en goedkopere auto.
 • Coupé:2 deurs uitvoering. Meestal een sportieve versie van de Sedan uitvoering.
 • Hatchback: meestal aangeduid als een 3 deurs of 5 deurs autotype. Geen afzonderlijk afgesloten kofferruimte. Het bestuurdersgedeelte is wel via de kofferbak te bereiken.
 • Sedan: dit autotype heeft twee of vier portieren plus een achterklep naar de kofferbak. Afzonderlijk afgesloten kofferbak, waarmee het bestuurdersgedeelte niet bereikbaar is.
 • Pick-up: dit autotype heeft een open laadbak.
 • Sportback: een luxe 5 deurs auto.
 • Stationwagen: verlengde of vergrootte uitvoering van het originele automodel. Bijna elk automerk heeft een eigen naam voor de stationwagen. Bijvoorbeeld: Avant, Break, Combi, Estate, SW, Tourer, Touring en Wagon.

VraagUit welk bouwjaar komt mijn auto?

Het bouwjaar van uw auto vindt u ook op uw kentekenbewijs of kentekencard van de RDW. Bij onderdeel B vindt u de Datum eerste toelating. Dit is de datum dat de auto voor het eerst is geregistreerd, waar ook ter wereld, en wordt door de RDW beschouwd als het bouwjaar van uw auto.

U kunt het bouwjaar ook vinden via de website van de RDW. De link staat bovenaan deze pagina. Vul hier uw kenteken in. In het eerste tabblad Basis vindt u onder het kopje Vervaldata en historie bij onderdeel B de Datum eerste toelating. Dit is volgens de RDW het bouwjaar van uw auto.

VraagWelk type autodak heb ik?

Wanneer u een nieuwe set dakdragers koopt is het van belang dat u het juiste type autodak van uw auto selecteert. Dit is om te garanderen dat de dakdragers op uw autodak passen. Wij onderscheiden de volgende daktypen:

 

 • Glad dak: Dit betekent dat er geen zichtbare montage voorzieningen aanwezig zijn. Een glad dak wordt ook wel een kaal dak, normaal dak of dak zonder dakrail genoemd. De dakdragers worden bij dit type autodak in de deuropening gemonteerd. U plaatst de dakdragers rechtstreeks boven uw autodak en klemt u de dakdragers vervolgens tussen de deuren en de dakrand. Doordat de dakdragers voorzien zijn van gecoate klemplaten of rubberen blokken, worden krassen in uw lak voorkomen.

 

 

 • Open dakrailing: Dit betekent dat uw auto al is voorzien van twee dakrails, waarbij het mogelijk is om uw hand onder de dakrails te steken. De rails zijn in de lengterichting van de auto gemonteerd en op enkele punten aan het dak bevestigd. Een open dakrailing is veelvoorkomend bij stationwagens en SUV’s.

 

 

 • Gesloten dakrailing: Dit betekent dat uw auto al is voorzien van twee dakrails, waarbij geen ruimte tussen het dak en de railing bestaat. Bij een gesloten daikrail is het dus niet mogelijk om uw hand onder de rails te steken. Een gesloten dakrailing wordt ook wel flushrailing of geïntegreerde dakrailing genoemd. De rails zijn in de lengterichting van de auto gemonteerd.

 

 

 • T-profiel: Dit betekent dat er een sleuf in de lengterichting van het autodak is aangebracht. Een T-profiel wordt ook wel een T-track of T-gleuf genoemd

 

 

 • Montage op originele punten: Dit betekent dat er originele montagepunten op uw dak zijn aangebracht, ook wel fixpoint genoemd. U kunt dit type dak herkennen aan vier afzonderlijke klepjes op uw autodak, waaronder zich de fixpoints of montagepunten bevinden. Onder de klepjes bevinden zich schroefgaten of bevestigingspunten om uw dakdragers op te monteren.

 

 

 • Auto met regengoot: Dit betekent dat uw auto aan weerszijden is voorzien van een smalle goot boven de portieren. Oorspronkelijk was deze rand bedoeld voor de afwatering. In de jaren zeventig werd bijna iedere auto van een regengoot voorzien, waardoor dit type dak vooral voorkomt bij klassiekers.

 

Naar boven
Stel uw vraag!